Megosztás

Kapcsolat

Tel: +36-20/488-7784 Kolozsvári Zita

Email: piliskert@gmail.comCserje telepítés

Talaj előkészítés

A földet, őszi ültetés esetén kora tavasszal, tavaszi ültetés esetén, az ültetést megelőző év kora őszén kell megtrágyáznunk, éret istállótrágyával.

Ha ez nem lehetséges zöldtrágyával növelhetjük a talaj szerves- és tápanyagtartalmát.

Az ültetéskor közvetlen szerves trágyát a gyökerek közelébe ne használjunk. Szerves illetve kombinált műtrágya az ültetést követő év telén, lehetséges a cserjék közelébe helyezett trágyával. A bőséges hólének kell a hígított trágyát a gyökérhez juttatni.

A telepítés ideje

A növényeket ősszel vagy tavasszal ültetjük. Kivétel az edényben, konténerben neveltek, mert azok egész évben ültethetők megfelelő utógondozás mellett.

Az őszi telepítés megfelelőbb, mert a talaj általában nedves és kevesebbet kell öntözni. A gyökeresedés is beindulhat, és ezért jobb az eredés, mint tavasszal, amikor többnyire csak rövid idő áll rendelkezésre. Meleg tavasz esetén a növények hamar kihajtanak és párologtatnak.

Ha tavasszal ültetünk, és az időjárás engedi, korán február végén, március elején kezdjük meg a telepítést.

Ültetés

A cserjéket szabadgyökérrel, vagy edénybe nevelve ültetjük.

A szabadgyökerű  cserjék ültető fával is ültethetők. Általában a sövényeket ültetjük így.

Az edényben nevelt cserjék edény nagysága határozza meg az ültető gödör nagyságát. Az 1, 2, 3 literes konténereknek elegendő 40 x 40 x 40 cm - es gödör.

Ültetésnél az eredeti nevelési mélységet tartsuk be. Ne ültessük mélyebbre. A gödröt tőzeges föld keverékkel töltsük fel, hogy az új gyökerek laza talajjal érintkezzenek. Jól öntözzük be és a növényágyást kéreggel, mulccsal takarjuk.

Ezzel megakadályozhatjuk a gyors kiszáradást és a gyomosodást.