Megosztás

Kapcsolat

Tel: +36-20/488-7784 Kolozsvári Zita

Email: piliskert@gmail.comFeng-shui kert

Feng-Shui harmonikus kertek

A hagyományos kínai tanítást követő kialakítással nemcsak változatosabb lesz a kert – energiák szabadulnak fel benne, így erővel és életörömmel tölt el.

 

 

Az intuíció, amely a mi modern életünkben gyakran csupán alárendelt szerepet játszik, a feng-shui kínai tanaiban nagy jelentőséggel bír. Hiszen a feng-shui lényege éppen az, hogy az uralkodó és ezátal diszharmóniát létrehozó erőket hatástalanítsa, felszabadítsa az energiagátakat, és a kertet harmonikus egyensúlyi állapotba hozza, mely pozitív hatást gyakorol az ember egész életére.

A feng-shui jelentése a kínai nyelvben szél és víz. Az évezredes tanítás azt mondja, hogy minden dologban benne rejlik egy pozitív energia, az úgynevezett chi.  Az ember környezetének tudatos kialakítása révén ezt az energiát aktiválni lehet, például azátal, hogy a kertben köveket helyezünk el. A növények szintén felerősítik ezeket az energiákat.

A kertkialakításban azonban nem szabad csupán a megérzéseinkre hagyatkozni. Szerencsére a tervezésnél kéznél van a már jól bevált segítség. Elsőként mindjárt megemlíthetjük a kilenc területet magába foglaló báguá térképet, amelynek alapján elvégezhetjük a telek felosztását. Ezek a területek – vagyis a gazdagság, hírnév, szerelem és házasság, család, gyermekek, tudás, karrier és segítőkész barátok – az ázsiai felfogás szerint az ember életciklusát tükrözik vissza. A nyolc terület a központ, vagyis a tai chi körül csoportosul – ebből áramlik minden életenergia a többi terület felé. Fontos, hogy a kertben az energia szabadon áramolhasson, és ne állítsák meg zavaró elemek, például egy szemeteskuka a pihenőhely közelében, vagy egy sűrű, magas sövény, amely elzárja a kilátást a környező tájra. Másfelől viszont az energiának nem szabad túl gyorsan átáramolnia a kerten, ahogyan az például egy hosszú, egyenes ösvény esetében történne.  Jobb a kanyargó vonalat leíró ösvény, amely például a természetes patakmeder görbületeit utánozza.

 

A bágua térképet alapul vevő kialakítás nemcsak kellemesebb közérzetet eredményez a kertben, hanem pozitív hatással van egész életünkre is. Attól függően, hogy a kerttulajdonos és a családtagok éppen milyen élethelyzetben vannak, ki lehet hangsúlyozni a különböző területeket, és ezáltal felerősödik az energiaáramlás. Ha például a szakmai életünkben bekövetkező változások előtt állunk, összpontosítsunk a bágua térkép „karrier” területére. Az itt elhelyezett kerti csobogó energiaforrássá változik, ami segít sikeresen megbirkózni az új kihívásokkal.

Az öt elemen alapuló tanítás alátámasztja a kialakítást. A tűz, föld, fém, víz és fa elemek, amelyek a természet alapvető energiáinak felelnek meg, kölcsönösen támogatják és gátolják egymást. Így például a fa elem erősíti a tüzet, miközben a víz elem gyengíti a tüzet. Minden elemet – amelyek a bágua térkép bizonyos területeihez rendelődnek – egy szín tükröz vissza. Ez főként az egyes területekhez tartozó ágyások tervezésénél bír jelentőséggel. Így a sárga virágok a föld elemet nyomatékosítják, míg a zöld lombköntös a fa elemet képviseli. Azonban a kialakításnál az egyes területeket nem szabad különállóként kezelni, hanem mindig szem előtt kell tartani a nagy egészet is. A különböző részek közötti folyamatos átmenet ugyanolyan fontossággal bír, mint a telket körülvevő zöldellő keret, valamint a kerben többször is felbukkanó növények és anyagok, amelyek megadják az összkép harmonikus alapszerkezetét.

A kert kalakítása a bágua térkép segítségével

A kínai tanítás szerint a kertet – akárcsak a lakást – kilenc területre kell felosztani. Ezek együttesen az élet körforgását jelképezik, amelyben az egyes területek a kerttulajdonos, illetve a családtagok valamely életszakaszát tükrözik vissza. Megfelelő kialakítással ezeket a területeket erősíteni lehet. Íly módon harmonikus egészet kapunk, ami elégedett és bodog élethez vezet. Különleges figyelmet kell szentelni a kert középpontjának, amely egyben a tai chi energiaközpontja. Innen ered minden energia, aminek az áramlását az egyes területek felé befolyásolni lehet a kialakítással. Minden egyes területhez egy bizonyos szín tartozik.

Az öt elemről szóló ázsiai tanítás

A feng-shuiban minden látható és láthatatlan dolog hozzárendelődik az öt elemhez  (alap energiák): a tűzhöz, földhöz, fémhez, vízhez és fához. Minden elem más-más kvalitásokhoz köthető. A fa egyebek mellett a kreativitást és a sokoldalúságot jelképezni, a tűzhöz az intuíció és a dinamizmus kapcsolódik, a föld elem hatáskörébe tartozik a gyakorlatiasság, megbízhatóság, kiszámíthatóság, tetterő és kitartás. A fém elem jelképezi a rendet, jóságot és bölcsességet, míg a víz egyebek közt a nyugalomhoz, érzelmességhez és odaadáshoz kötődik. Az alaperők kölcsönösen befolyásolják egymást, ami azt jelenti, hogy erősítik vagy gyengítik egymást. Ideális esetben egyik erő sem uralkodik. A virágszínekkel és a növények formájával aktiválható, illetve erősíthető az öt energia a kertben.

A haszonkertet legjobb a bágua térkép "gazdagság" területén létrehozni. Ez nemcsak az anyagi jóléthez kapcsolódik, hanem minden olyasmihez, mait mi értékesnek tartunk. Tipp: az ívelt körvonalú ágyásokban jobban áramlik az energia.

Kérdések:

Egy már létező kert lépésenként átalakítható  a feng-shui alapelveit követve?

Az az eredeti kialakítástól függ. Az átalakításnál fontos a kiegyensúlyozott össz-koncepció. És itt nemcsak a harmonikusan kiegyensúlyozott szabadtéri területekről van szó. A telek topográfiáját, a környezetet és a ház építészeti stílusát is figyelembe kell venni, akárcsak magát a kerttulajdonost. Ezután lehet eldönteni, hogy kertet részenként vagy inkább teljes egészében alakítsuk át.

A feng-shuiban a színeknek nagy jelentősége van. Mit tehet az, aki valamelyik színárnyalatot nem szereti?

A színek az életünk részét képezik, hozzátartoznak a természethez, és nélkülözhetetlenek a a kiegyensúlyozott kertkialakításhoz. Egyik színnek szüksége van a másikra, kiegészítik egymást. Néha egyszerűen hagyni kell, hogy az eredmény a hatása alá kerítsen.

Nem nehéz egy nagyon kicsi kertben minden bágua területet létrehozni? Ilyenkor kihagyható egy-egy terület?

Ahhoz, hogy a tér nyugtató hatású, ugyanakkor izgalmas is legyen, fontosak a jól átgondolt arányok. Ez kicsi kertekben is működik! Kintről befelé haladva, a kerítéstől a középpontig egységes egészet kell alkotnia a kertnek. Az egyes területeknek nem szabad dominánssá válni.