Megosztás

Kapcsolat

Tel: +36-20/488-7784 Kolozsvári Zita

Email: piliskert@gmail.comÖrökzöld telepítés

Talaj előkészítés

A tűlevelűek és örökzöldek ültetésénél is a díszfáknál leírt talaj előkészítés az irányadó.

Szerves trágyát itt is a második év után juttassunk ki. Vagy nagyobb mélységű ültető gödröt készítsünk, és a trágyát takarjuk be 30 - 40 cm-es földréteggel.

Ültetés

A fenyőfélék ültetési ideje ősz, vagy kora tavasz. Tavasszal még a növekedés megindulása előtt fejezzük be az ültetést. A növekedés megindulása után tulságossan nagy a növények párologtatása.

Őszi ültetésnél a fagyérzékenyeket ne ültessük, hagyjuk tavaszra.

A földlabdás csomagolásúak vásárlásánál győződjünk meg, hogy a földlabda kemény legyen, a csomagoláshoz használt anyag vékony, de az egész labdát fedje be. A laza, vagy csak részben bevarrott labdában sérül a növény gyökere. Szállításnál "szabad" gyökerűvé válhat és az eredése kétséges.

Az ültető gödör nagysága valamivel legyen nagyobb, mint a földlabda. A mélysége ne legyen mélyebb, mint a nevelési mélység.

A juta zsákot ne távolisuk el. Helyezzük be a növényeket a gödörbe. Félig töltök fel, tőzeggel feljavított földel. Majd iszapoljuk be.

Újra jöhet a föld és a víz. Megtaposni vagy tömöríteni csak a végén szabad, amikor már nem sérülhet a földlabda.

A tányér készítéséről és a mulcs vagy a kéreg terítéséről ne feledkezzünk meg.

Az oltott fenyők vezérhajtása, ha még nem erősödött meg a nádkarózást ne távolisuk el, mert a növény görbe lesz.

Ha olyan földlabdás növényt tudunk csak vásárolni, ahol a jutazsák gabonás- vagy kávés zsák az ültetésnél a gyökérnyakat ki kell szabadítani. A növényt helyezzük a gödörbe, a zsákot a gyökérnyaknál bontsuk meg és hajtsuk le a földlabda mellé. Vigyázzunk, hogy a labda ne repedjen meg és ne essen szét. Most jöhet a föld, a víz, a föld és újra a víz.