Megosztás

Kapcsolat

Tel: +36-20/488-7784 Kolozsvári Zita

Email: piliskert@gmail.comGyümölcsfa telepítés

Talaj előkészítés

A földet még az előző év őszén megtrágyázzuk, hektáronként 400 - 800 q érett istállótrágyával. Az előzetes talajvizsgálat alapján szükségesnek mutatkozó kálium- és foszfortartalmú műtrágyákat is ekkor juttatjuk a földbe.

A telepítés ideje

 A telepítés legmegfelelőbb ideje az ősz. Október közepén kapják meg a faiskolák a gyümölcsfa kitermelésének engedélyét. Ez az idő előtt árusított növények illegálisan lettek kitermelve. A vesszőknek be kell érni, hogy a telet jól elviseljék.

Ültetés

Az ültetés megtervezésénél vegyük figyelembe a fák végleges méretét. Általában 5 x 5 méter szükséges két fa között. Kivétel a nagy koronát nevelő fák. Itt 8 x 8 méter távolságot tartsunk be. Figyeljünk a szomszéd telek határ távolságára is. A túl közel ültetett fa átlógó ágai vita tárgyát képezheti. Elkerülhetjük, ha a fákat három méterre ültetjük a telek határtól.

 Az ültetendő fák általában szabad gyökerűek. Vigyázzunk, hogy szállításnál, tárolásnál a hajszál gyökerek ne száradjanak ki.

Ültetés előtt állítsuk vízbe, hogy megszívja magát. A sérült gyökerek vágjuk vissza.

Az ültető gödör nagysága minimum 60 x 60 x 60 cm-es legyen. Ha trágyát szeretnék a gödörbe tenni a megfelelő nagyság 1 x 1 x 1 m-es legyen. A trágyára tegyünk 40 cm feljavított földet. Arra ültessük a csemetét kerüljön a föld alá.

A szemzés iránya az uralkodó széljárás szerint álljon. Ez azért fontos, hogy a szemzés szélben ne törjön ki.

Az ültetésnél jó iszapoljuk be és tömörítsük a talajt.

 Az alakító metszést hagyjuk tavaszra.

 Az ültetés magassága a faiskolai nevelési magasság legyen. Az oltás, szemzés ne kerüljön a föld alá.